söndag 5 april 2009

OMX i spännande läge


Gångna veckan fick vi se något vi väntat på ett tag, genombrott genom ett antal motstånd. På S30 var vi till och med uppe och slickade på 200-dagars glidande medelvärde vilket inte skett på bra länge. Triangeln vi legat i sedan oktober har dragit ihop sig och veckan som gick var lagom för ett utbrott. Normalt är en triangel en fortsättningsformation men den har blivit så utsträckt att den kan signalera vändning istället. I bilden kan vi se att index bröt upp ur triangeln, att det bröt upp över trendlinjen sedan maj förra året (röda linjen), att det bröt upp över januaritoppen samt gjorde ett tillfälligt besök över novembertoppen samt med stöd i ökande volym. Många köpsignaler på kort sikt. Så vad händer nästa vecka? Ur EWT-synpunkt har vi gjort en klockren zigzag och stannat på en signifikant nivå. Det signalerar nedgång. Fredagen blev en långsvansad doji som signalerar tveksamhet. I det längre perspektivet saknas en våg ner för att fullborda björnen. Kommer den nu eller först i sommar? Stänger vi över 716 på måndagen tror jag på vidare uppgång.
SPI visar en liknande utveckling men kom inte lika högt vilket är i sin ordning då de större bolagen går före. Där har vi en bit kvar upp till 200-dagars. Vi har i alla fall ett genombrott av trendlinjen sedan maj även här vilket är positivt.

Den här perioden sedan oktober har mer eller mindre tagit livet av XACT Bear då värdet tydligt gröps ur i dessa våldsamma svängningar. Jag har själv inte rört Bear och inte heller Bull på ett bra tag nu. Det är för farligt. Istället har jag tagit position i fonden Avanza Zero där man får de 29 mest omsatta aktierna utan vare sig courtage eller förvaltningsavgift. Fungerar förvisso endast som lång position men att gå kort i detta läget är nog inte riktigt friskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar